AQ: de X-factor op de werkvloer

De X-Factor – wie kent het nog? Het talentenprogramma uit 2004 waarin kandidaten werden beoordeeld op dat ongrijpbare ‘iets’ dat hen bijzonder maakte. Uit een zee van kandidaten moest de jury van experts het échte talent ontdekken. De Cambridge Dictionary zegt dit over de X-factor:

“Een eigenschap die je niet kunt beschrijven, maar die iemand heel bijzonder maakt.”

Op de werkvloer bestaat ook zo’n X-factor, nog vrij onbekend en lang niet iedereen beheerst het: AQ, oftewel Adaptability Quotient. AQ zegt iets over je aanpassingsvermogen en deze skill wordt steeds crucialer om succesvol te blijven in de snel veranderende werkwereld. In deze blog lees je waarom AQ dé skill van dit moment is en krijg je 5 praktische tips om je team hierin te versterken.

IQ, EQ en AQ: hoe zit het?

Tot voor kort waren IQ en EQ de bekendste meetmethodes voor succes. Het IQ (Intelligentiequotiënt) geeft aan hoe goed iemand kan redeneren en problemen oplossen. EQ (Emotioneel Quotiënt) meet iemands vermogen om emoties te begrijpen en effectief te communiceren. AQ (Adaptability Quotient) gaat een stap verder: het meet hoe goed iemand omgaat met verandering en hoe bereid die persoon is om te leren, te groeien en ingesleten patronen los te laten. AQ helpt ons te begrijpen of iemand flexibel kan schakelen en zich aanpast aan nieuwe omstandigheden. Dit vermogen is cruciaal in een tijd waarin verandering de enige constante is.

AQ: De X-Factor op de Werkvloer

AQ staat dus voor Adaptability Quotient, ofwel het vermogen om flexibel om te gaan met verandering. LinkedIn bestempelde dit onlangs als de meest gewilde vaardigheid, gebaseerd op hun eigen data:

  • De skills van iedereen die via LinkedIn heeft gesolliciteerd en is aangenomen;
  • De meest genoemde skills in de InMails van recruiters op LinkedIn;
  • En de meest genoemde skill in alle vacatures voor betaalde banen op LinkedIn, ter wereld.

Door de snelle opkomst van AI en andere technologieën is aanpassingsvermogen nu harder nodig dan ooit om mee te kunnen gaan in veranderingen, aldus LinkedIn in hun 2024 Workplace Learning Report. De impact van AI heeft ons werkende leven veel sneller beïnvloed dan de experts voorspelt hebben, waardoor organisaties hier vandaag al op moeten reageren.

"Change is inevitable. But the ability to adapt, anticipate and lead change is not. Those who cling to outdated paradigms risk becoming irrelevant, while those who embrace change position themselves at the forefront of innovation and opportunity."

Waarom aanpassingsvermogen cruciaal is

Een recent voorbeeld van de noodzaak tot aanpassingsvermogen die iedereen geraakt heeft, is natuurlijk de pandemie van 2020. Organisaties en individuen moesten zich razendsnel aanpassen aan thuiswerken, veranderde processen en nieuwe technologie. Maar ook vandaag spelen er enorme veranderingen, zoals de opkomst van AI en toenemende regelgeving, waaronder de nieuwe AI-verordening van de EU. Wist je dat die sinds augustus dit jaar van kracht is? Vergeet vooral ook niet klimaatadaptatie, energietransities en wereldwijde politieke conflicten die nog steeds aan de orde van de dag zijn…

Gebruik jij al AI?

En wist je dat uit onderzoek van Microsoft blijkt dat 75% van de “kenniswerkers” wereldwijd al gebruik maakt van generatieve AI? En dat ze dat niet altijd doen met AI-toepassingen die aangereikt worden vanuit het werk? Employees want AI at work – and they won’t wait for companies to catch up. Oftewel, werknemers willen AI op het werk gebruiken en ze hebben geen zin om te wachten totdat de organisatie er zelf mee komt.

Organisaties die hun teams helpen om hun aanpassingsvermogen te vergroten, bouwen aan een veerkrachtige organisatie die klaar is voor elke uitdaging, zo ook de opkomst van AI. 

Wil je vandaag al aan de slag met AI? Pak alvast je kans en meld je (team) aan voor onze Masterclass AI & Business op 12 december!

AQ: de skill van de toekomst?

In 2011 noemde Harvard Business Review aanpassingsvermogen al het nieuwe concurrentievoordeel. In de jaren daarna werd het steeds belangrijker, en inmiddels is het AQ een onmisbare skill voor wie professioneel wil groeien. In 2022 publiceerde de BBC een reeks artikelen over de 101 verschillende manieren waarop het werkveld wereldwijd aan het veranderen is (Worklife 101). De bijdrage van journalist Lisa Leong was een artikel over Adabtibility quotiënt, waarin ze aangeeft dat het aanpassingsvermogen inmiddels dé X-factor voor succes in je carrière is geworden. In april dit jaar schreef Forbes een leeswaardig artikel over waarom er zoveel vraag is naar adaptability op de werkvloer; de snelheid waarop dingen veranderen neemt toe, skills worden belangrijker dan kennis, en een non-lineair verloop van je carrière wordt het nieuwe normaal.

AQ is dus niet alleen de kerncompetentie van de toekomst. AQ is de kerncompetentie van nú. Voor een toekomstbestendige carrière – en een team dat mee kan bewegen met veranderingen – is AQ cruciaal.

"Adaptability is the best way to have agency right now. At the core of managing change is building that muscle of adaptability."

Wat is AQ en aanpassingsvermogen precies?

Bij Adapt Innovatie definiëren we AQ als volgt:

“Aanpassingsvermogen is de capaciteit om op verandering te reageren of deze te initiëren. Het is de bereidheid om te leren, te groeien en te ontwikkelen om effectief te blijven. Wij zien aanpassingsvermogen als een ‘veranderkracht’: je kunt deze kracht inzetten om te weten wanneer het zinvol is je aan te passen. Dit geldt voor individuen en organisaties.”

Onze definitie legt de nadruk op drie kernwoorden: capaciteit, bereidheid en veranderkracht.

  • Capaciteit: Je hebt soms meer of minder ruimte om met verandering bezig te zijn. Denk aan de fysieke ruimte op je planning, of de emotionele ruimte om nieuwe dingen te leren.
  • Bereidheid: Intrinsieke motivatie speelt een cruciale rol. Zonder de wil om te veranderen, blijft aanpassingsvermogen beperkt.
  • Veranderkracht: Net als fysieke kracht, kun je aanpassingsvermogen trainen. Door AQ te zien als veranderkracht, begrijp je dat het actief ontwikkeld kan worden.

Het is dus goed om bij jouw team deze drie componenten goed in de gaten te houden. Als er slechts één verminderd is of wegvalt, zit dat het volledige aanpassingsvermogen van je team in de weg.

5 Tips om je team te helpen bij het ontwikkelen van hun AQ

Nu ben je er als het goed is van overtuigd dat jij en je team aan de slag moeten met jullie aanpassingsvermogen. Hier zijn enkele tips:

  1. Stimuleer een leercultuur
    Moedig je team aan om voortdurend nieuwe vaardigheden te ontwikkelen en te experimenteren. Trainingen, workshops en ruimte voor kennisdeling helpen een nieuwsgierige mindset te creëren. Dit heet overigens Lerend Organiseren, waar we eerder al eens whitepaper over schreven, die vind je hier.
  2. Maak verandering bespreekbaar
    Ga actief het gesprek aan over veranderingen en uitdagingen. Bespreek wat er speelt, en geef medewerkers de ruimte om vragen te stellen en hun zorgen te uiten. Niet iedereen reageert hetzelfde op verandering, dus houdt de eerder besproken drie componenten (capaciteit, bereidheid en veranderkracht) goed in de gaten.
  3. Geef autonomie bij probleemoplossing
    Stimuleer je team om zelf oplossingen te bedenken voor uitdagingen. Dit vergroot hun vertrouwen en maakt ze flexibeler in nieuwe situaties.
  4. Bevorder emotionele veerkracht
    Ondersteun je team bij het opbouwen van veerkracht door bijvoorbeeld coaching of mentale ondersteuning aan te bieden. Zo zijn ze beter bestand tegen verandering en werkdruk. AQ-coaching kan hier bijvoorbeeld bij helpen, waarbij we in kaart brengen wat het aanpassingsvermogen is, waarna we concrete verbeterpunten afspreken en in een aantal sessies monitoren.
  5. Erken en beloon flexibiliteit
    Laat zien dat je aanpassingsvermogen waardeert. Erken de inzet van medewerkers die flexibel inspelen op veranderingen en moedig anderen aan dit voorbeeld te volgen. Dit kan al heel klein. Je kunt bijvoorbeeld een maandelijkse ‘Kameleon van de Maand’-prijs introduceren. Geef een chocoladereep of bioscoopbon aan een teamlid dat op een creatieve en flexibele manier inspeelt op een verandering. Zo laat je zien dat je flexibel gedrag niet alleen ziet, maar ook waardeert.

Conclusie

AQ is dus dé X-factor op de werkvloer, omdat aanpassingsvermogen bepaalt hoe snel en effectief een team inspeelt op veranderingen of onverwachte uitdagingen. Een team dat sterk is in AQ kan soepel schakelen, blijft gemotiveerd onder druk en zet verandering om in kansen. Door in AQ te investeren, bouw je aan een wendbaar team dat voorbereid is op de toekomst en echte resultaten levert.

 Wil je eens samen sparren over de toekomst van jouw team of organisatie. Als jij de koffie regelt, komen wij langs!

Benieuwd naar welke stappen je kan zetten als organisatie? Neem nu contact met ons op!