Laat ik maar met de deur in huis vallen: voor de uitvoering van waardevolle content marketing is een duidelijke strategie nodig en een lange adem. Het kan echter je bedrijf zeker helpen om een trouw klantenbestand op te bouwen, klanten die elke keer weer terugkeren. Dit gaat verder dan alleen maar volgers creëren. In korte tijd meer volgers genereren is heel leuk, maar als zij vervolgens niets afnemen, heb je er nog steeds niets aan. Het draait om kwaliteit.
Wat het doel van je organisatie of je content strategie ook is, het is belangrijk om eerst met bestaande en potentiële klanten waardevolle informatie delen. Verrijk hun kennis op een eenvoudige en toegankelijke manier en dan zullen zij de gunst terug doen door af te nemen of door je bericht te delen en hiermee je merkbekendheid vergroten. Goede inhoud staat dus centraal.

Content creëren is één van de leukste dingen die ik mag doen. Waarde toevoegen voor de klant op een creatieve manier, helemaal fantastisch. Het is echter ook één van de struikelblokken. Content blijven creëren vergt veel van het creatieve deel van het brein en op een gegeven moment heb je het idee dat de put droog staat. Je staart lange tijd naar je scherm maar er komt niet echt iets uit je vingers. Voordat we hiermee verdergaan gaan we eerst in op een principe van content marketing die ook belangrijk is: storytelling.
Als content marketeer is het belangrijk dat je een verhaal kunt vertellen. Verhalen zijn een krachtig middel om boodschappen over te brengen en mensen te verbinden. Dan maakt het niet uit welk medium of welk format je gebruikt. Verbind je met de klant en zorg dat zij zich in je verhaal kunnen herkennen. Feiten en argumenten verpak je in een logisch en boeiend verhaal. Het geeft een kijkje in de menselijke kant van de organisatie en zo bouw je aan relaties en vertrouwen. Op deze manier genereer je ook “social proof”: bewijs van anderen dat je product of service helemaal geweldig is. Lezers hebben dan meer vertrouwen en zullen sneller door de sales funnel bewegen.
Hoe je kunt blijven creëren
Allereerst is het belangrijk om veel content te consumeren om content te maken. Je brein blijft nog wel even werken op de achtergrond tot een lampje gaat branden met een geniaal idee. Dan bedoel ik niet dat je hersenloos door Facebook en Instagram moet gaan scrollen. Lees blogs die relevant zijn voor je branche. Zoek en lees boeken, (wetenschappelijke) onderzoeken, artikelen, en ja, ook social media posts. Maar zorg wel dat deze relevant zijn. Ideeën voor content zijn namelijk gewoon nieuwe combinaties van bestaande elementen. En natuurlijk mag je even hersenloos door social media scrollen als je het gevoel hebt dat je vast zit. Of ga even een rondje lopen of even bijpraten met je collega. Ga vooral op zoek wat werkt voor jou om niet meer vast te zitten.

Er zijn verschillende technieken om je brein aan het werk te (blijven) zetten om content te produceren. Maar deze werken niet altijd even goed. Of ze werken zo goed dat je aan het einde van de dag uitgeput bent. Onderstaande technieken zijn makkelijk te gebruiken en kosten gemiddeld gezien minder tijd en energie.
Braindump
Ga alleen, met je team, of met een partner zitten. In 3 tot 5 minuten schrijf je, zo snel mogelijk, en zo veel mogelijk op. Alles wat er in je opkomt. Het gaat hierbij om kwantiteit, niet kwaliteit. Met deze manier kom je op ideeën waar je zelf nooit aan had gedacht. Later kun je er dan wat moois van brouwen.
Leer van vorige content
Het is van belang om de mogelijkheid te hebben om content te monitoren (bijvoorbeeld met Google Analytics). Houd in de gaten welke soort content het goed doet door middel van analyses. Creëer niet alleen vergelijkbare content, maar bouw de succesvolle content ook uit. Ga dieper in op het onderwerp door middel van een interview met een expert of snijd een aanverwant onderwerp aan.
Hergebruik content

Het hergebruiken van bestaande content is een goede manier om toch content te genereren op het moment dat je even vast zit of weinig tijd hebt. Je gaat immers aan de slag met bestaande informatie. Zet een video om naar tekst voor een blogpost. Geef een informatief artikel weer als infographic. Highlight een paar quotes van een interview met een expert. Maak een video of presentatie van alle infographics van het afgelopen kwartaal. Reproduceer een opgenomen interview als podcast. Zet je blog over “5 dingen die je echt niet moet doen” om naar een blog over 5 dingen die je echt wel moet doen”. En ga zo maar even door.
Extra tip:
Ga met je volgers, lezer, luisteraars, je beoogde doelgroep, in gesprek over wat voor content zij willen consumeren en ga daarop in. Laat ze suggesties doen en neem deze ook serieus. Als zij dan later iets voorbij zien komen, voelen zij zich gehoord. Dit resulteert in trouwe klanten.
Als je een goede dag hebt en je maakt ontwerp na ontwerp, hoef je die uiteraard niet allemaal direct te posten om vervolgens morgen weer te proberen te produceren. Post er één of twee en bewaar de rest voor het geval het even niet zo snel gaat. Er zijn verschillende programma’s of apps waarmee je berichten in de wachtrij kunt zetten zoals Buffer of Hootsuite.

Denk je erover om te beginnen met marketing? Of denk je dat je er meer uit kunt halen? Ik kan je helpen met het structureel neerzetten van je content strategie. Neem vrijblijvend contact op via rebecca@adapt.nl en dan kunnen we kijken wat we voor elkaar kunnen betekenen.
Als laatste: vergeet niet te genieten van al het mooie wat je kunt ontwerpen en onthoud dat je waarde levert aan je (potentiële) klanten.
Now, keep calm, and keep creating.