Ik hou niet van grote statements. Op heel veel vraagstukken zal mijn antwoord zijn: “het hangt van een aantal factoren af”. Maar dit durf ik wel te zeggen: Ieder bedrijf heeft een digitale strategie nodig. Twee belangrijke redenen hiervoor zijn:
- Geen bedrijf kan het zich veroorloven om digitaal te negeren.
- Iedere ondernemer heeft een strategie nodig voor zijn of haar digitale initiatieven.
Hieronder zal ik toelichten waarom niemand digitaal nog kan negeren, en meer vertellen over onze kijk op digitale strategie.
Geen bedrijf kan digitaal nog negeren
Steeds meer omzet wordt online gegenereerd. Om een voorbeeld te geven: van 2015 tot 2018 is de online omzet van detailhandelsbedrijven bijna verdubbeld. De totale omzet, dus online plus offline, is in dezelfde periode met slechts 0-10% gestegen, afhankelijk van de sector.
Dit zijn relatieve cijfers. Er wordt nu nog meer offline omgezet dan online. Maar de trend is duidelijk: een sterke verschuiving van offline naar online, die de komende jaren nog veel sterker voelbaar zal worden.
Als je als bedrijf geen kanalen hebt om online te verkopen, ga je het steeds moeilijker krijgen.

Bovenstaande ontwikkeling is slechts een voorbeeld. Digitaal ondernemen gaat veel verder dan enkel online verkoop. Denk bijvoorbeeld aan:
- Vindbaar zijn op Google Maps en in de zoekresultaten
- Uitgebreide online productinformatie en ondersteuning bieden
- Vertrouwen winnen van potentiële klanten door middel van reviews
Iedere ondernemer heeft een strategie nodig voor digitaal
Digitaal is niet iets wat je ‘even doet’. In onderstaande infographic zie je de technologie-opties die organisaties tot hun beschikking hebben als het gaat om online marketing.

Niet al het bovenstaande zal voor jouw bedrijf relevant zijn. Maar het staat vast dat er veel meer mogelijkheden zijn dan waar je tijd en geld voor hebt.
Een versnipperd budget in combinatie met versnipperde aandacht staat garant voor teleurstelling. Je kunt beter één of twee dingen heel goed uitvoeren, dan proberen overal aan mee te doen.
Strategie gaat in mijn ogen om resultaten te bereiken door scherpe keuzes te maken. Keuzes die passen bij jouw bedrijf, jouw toekomstvisie, jouw klantenkring, en de middelen die je beschikbaar hebt.
Onze roadmap voor digitale strategie
Digitale strategievorming is dus belangrijk. Maar het betekent weinig als je niet tijdig overschakelt naar gedisciplineerde strategie-uitvoering.
Onze aanpak integreert denken en doen, zodat altijd duidelijk is wat ieders verantwoordelijkheden zijn. Daarnaast zit er een terugkoppelingscyclus in. We stellen doelen vast, en gaan periodiek na of we op schema zitten om die te behalen. Zo niet, dan kunnen we snel bijsturen.
Stap voor stap:
2. Visie & Inleven
Hier kijken we naar het grote geheel. Waar wil jij als bedrijf heen, en waar zijn je klanten naar op zoek? Het is mooi als je als ondernemer visionair bent, en wellicht beter dan je klanten weet wat zij nodig hebben, maar je zult altijd aansluiting moeten vinden bij de belevingswereld in het nier en nu van je klanten.
Telefoneren is iets wat ik niet eens elke dag doe met mijn iPhone. Het is slechts een van de vele functies. Toch heeft Steve Jobs er destijds voor gekozen om de iPhone te presenteren als een telefoon. Omdat dat aansloot bij de belevingswereld van zijn klanten.

Onder visie kijk je naar het grote verhaal. Hoe ziet de toekomst in jouw branche eruit, en hoe kan jouw organisatie daarop inspelen?
Bij inleven doe je actief onderzoek naar de klant, op basis van bijvoorbeeld eigen klantdata, zoekwoordenonderzoek, externe data en eventueel eigen onderzoek.
Zo kom je tot een brede visie, en een richting waarin je wilt ontwikkelen.
2. Plannen
Als de visie staat, breekt de tijd van plannen aan. Hier wordt die visie specifiek gemaakt. Welke key selling points gaan we benadrukken en voor welke kanalen kiezen we? In samenhang met het budget worden Key Performance Indicators (KPI’s) gedefinieerd.
3. Structureren
In deze fase stellen we een blauwdruk op voor de uitvoering. We omschrijven de doelen, visie en aanpak in een duidelijke brief. Besluiten welke technologie we gaan gebruiken om alles uit te voeren en stellen vast welke mensen er bij de uitvoering betrokken moeten worden. Vaak is dat een combinatie van mensen uit jouw en onze organisatie, waar nodig aangevuld door externe experts.
4. Doen
In de ‘doen’ fase stellen we (terugkerende) acties vast en voeren die uit. Dat lijkt haast te simpel om in een digitale strategie roadmap vast te leggen, maar toch gaat het hier heel vaak fout: zonder duidelijke definities van taken en vaststellen van verantwoordelijkheid en toezicht op de uitvoering, blijft een strategie vaak hangen in mooie intenties.
5. Meten
Periodiek (vaak maandelijks) meten, rapporteren en communiceren we de KPI’s naar alle betrokkenen.
6. Evalueren
Kort nadat de KPI’s gecommuniceerd zijn, komen we bij elkaar om te evalueren. Wat ging er al goed, en vooral: welke onderdelen gingen niet goed, en wat zijn onze prioriteiten voor verbeteringen?
7. Optimaliseren
Aan de hand van de evaluatie zetten we veranderingen in gang. In de evaluatiebijeenkomst zijn ideeën naar voren gekomen over hoe de uitvoering verbeterd kan worden. We stellen experimenten op om te zien of die tot daadwerkelijke verbeteringen leiden, en als er in een vorige cyclus ook experimenten zijn uitgevoerd, voeren we de succesvolle experimenten algemeen in.
Zo houden we een vinger aan de pols en zijn we samen altijd bezig om de aanpak verder te verbeteren.
Dus, in het kort:
Er zijn oneindig veel verschillende manieren om het te doen, maar geen organisatie kan nog zonder een digitale strategie. Ik heb in dit artikel een inzicht gegeven in onze digitale strategie roadmap’.
Heb je vragen of ben je geïnteresseerd in een vrijblijvend adviesgesprek over jouw digitale strategie? Neem gerust contact op.