Vindingrijkheid en aanpassingsvermogen: jouw sleutel tot succes in de 21e eeuw

In een snel veranderende wereld zijn vindingrijkheid en aanpassingsvermogen essentieel voor het succes van organisaties. In deze blog bespreken we hoe deze twee vaardigheden elkaar versterken en hoe het AQ-assessment (Adaptability Quotient) je helpt inzicht te krijgen in het aanpassingsvermogen van individuen en teams. Door vindingrijkheid te koppelen aan AQ, ontdek je hoe creativiteit en flexibiliteit organisaties niet alleen helpen te overleven, maar ook te bloeien. We laten zien hoe je beide competenties kunt ontwikkelen en waarom ze van cruciaal belang zijn voor duurzame groei in de 21e eeuw.

Wat is vindingrijkheid?

Vindingrijkheid gaat over het vermogen om creatief en innovatief te zijn. Het draait om nieuwe oplossingen bedenken voor bestaande én toekomstige problemen. Vindingrijke organisaties durven te experimenteren, leren van hun fouten en verbeteren voortdurend hun processen, producten en diensten. Dit vraagt om een zekere mate van ‘slimmigheid’, of het lef om anders te denken en te handelen. Het resultaat? Een voorsprong op de concurrentie en meerwaarde voor klanten en partners.

Wat is aanpassingsvermogen?

Aanpassingsvermogen is het vermogen om snel te schakelen en flexibel om te gaan met veranderingen in de omgeving, taken of verantwoordelijkheden. Organisaties met een hoog AQ passen hun strategie, structuur en cultuur moeiteloos aan wanneer dat nodig is. Ze luisteren naar feedback, omarmen diversiteit en kunnen improviseren wanneer de situatie daarom vraagt. Het mooie is: AQ is meetbaar, zowel op individueel als teamniveau, waardoor je gericht kunt werken aan groei en verbetering. AQ meet je via het AQ-assessment, een online assessment dat in ca. 30 minuten jouw aanpassingsvermogen in kaart brengt op het gebied van:

  • Ability: vaardigheden. Hoe en in welke mate pas jij je aan?
  • Character: snapshot van jouw houding. Hoe reageer je op verandering?
  • En Environment: jouw werkomgeving. Hoe faciliteert of belemmert jouw werkomgeving jouw aanpassingsvermogen?

Vindingrijkheid en het AQ-assessment

In het AQ-assessment komt vindingrijkheid naar voren in de dimensie Ability, oftewel, je vaardigheid en bekwaamheid (zie onderstaand figuur). Van de 5 subdimensies doet vindingrijkheid met name een beroep op je Mental Flexibility (mentale flexibiliteit) en Unlearn (afleren). Met mentale flexibiliteit bedoelen we of je in staat bent nieuwe ideeën te verkennen of bestaande ideeën te verbeteren, een vorm van open minded zijn. Dit gaat hand in hand met “afleren” (Unlearn), wat staat voor de vaardigheid om bestaande ideeën en kennis los te laten. Een soort gezonde twijfel dus. Is je Unlearn laag? Dan zeg je waarschijnlijk vaak: “ik doe dit al x aantal jaar, dus ik weet hoe het moet.” Die gedachtegang zit je vindingrijkheid en aanpassingsvermogen in de weg.

Het AQ assessment brengt deze 15 subdimensies in kaart

Hoe vinden vindingrijkheid en aanpassingsvermogen elkaar?

Vindingrijkheid en aanpassingsvermogen versterken elkaar. Vindingrijkheid zorgt ervoor dat organisaties nieuwe kansen ontdekken, waardoor ze hun aanpassingsvermogen vergroten. Dankzij je aanpassingsvermogen ben je beter in staat om verandering (snel) te accepteren en erop te reageren. Tegelijkertijd leidt aanpassingsvermogen tot nieuwe uitdagingen, wat weer ruimte schept voor creatieve oplossingen. Zonder beide competenties kunnen organisaties vastlopen:

  • Vindingrijkheid zonder aanpassingsvermogen leidt tot starheid en tunnelvisie (hoge Mental Flexibility en lage Unlearn)
  • Aanpassingsvermogen zonder creativiteit resulteert in (verander)chaos en uiteindelijk passiviteit, stagnatie en het kopiëren van anderen (hoge Unlearn en lage Mental Flexibility)

Onderzoek naar succesvolle organisaties

Studies laten zien dat organisaties die zowel vindingrijk als aanpasbaar zijn, beter presteren. Onderzoek van Harvard Business School toont aan dat bedrijven met een groot aanpassingsvermogen 30% meer winst maken, terwijl de Universiteit van Pennsylvania ontdekte dat vindingrijke organisaties 20% meer overlevingskansen hebben. Door beide vaardigheden te combineren, realiseren bedrijven hogere klanttevredenheid, medewerkerstevredenheid en een groeiend marktaandeel.

Voorbeelden van vindingrijkheid en aanpassingsvermogen

Tegenwoordig zijn er weinig mensen die Netflix niet kennen. Wat veel mensen echter niet weten, is dat Netflix ooit begon als dvd-verhuurder, maar transformeerde tot een wereldwijde streaminggigant en contentproducent. Dit was mogelijk door een scherp oog voor marktveranderingen en klantbehoeften. Netflix anticipeerde veranderingen in de markt, de technologie en klantbehoeften. Zo zagen zij in 2006 YouTube opkomen en besloten ook een streamingdienst aan te bieden. Hiermee gingen ze snel internationaal. Ook op de trend van ‘big data’ zijn ze snel ingesprongen; Netflix is grootgebruiker en ontwikkelaar van big data en wisten goed hoe ze dit konden omarmen om nog betere business aan te leveren. Tot op de dag van vandaag voorspelt Netflix o.b.v. kijkgedrag wat hun gebruikers wel en niet willen zien, om te bepalen waarin ze investeren.

Een ander mooi voorbeeld is DSM, dat zich al sinds 1902 keer op keer wist aan te passen aan veranderende marktomstandigheden. Door te blijven investeren in innovatie en strategisch vooruit te denken, is DSM nu een wereldspeler in voeding, gezondheid en duurzame materialen. Na het sluiten van de mijnen moest DSM, voortgekomen uit de voormalige Nederlandse Staatsmijnen, zich opnieuw uitvinden. Door vanaf het begin te investeren in Research & Development (R&D) werd er veel chemische kennis vergaard waardoor zij konden uitbreiden. Uiteindelijk besloten ze zich te richten op fijnchemie en biotechnologie en werden ze een wereldwijde speler. Dit jaar fuseerde DSM met het Zwitserse Firmenich, een toonaangevend bedrijf in smaken en geuren. Het nieuwe bedrijf, DSM-Firmenich, heeft een breed aanbod aan oplossingen, op basis van natuurlijke en hernieuwbare ingrediënten, voor o.a. vitale voedingsstoffen, plantaardige eiwitten en gepersonaliseerde supplementen. Een van de belangrijkste drivers achter het succes van DSM is dus dat het zich steeds weet aan te passen…

Hoe verhoog je vindingrijkheid en aanpassingsvermogen?

Wil je als organisatie vindingrijker worden en een groter aanpassingsvermogen hebben? Hier zijn enkele tips:

  • Werk aan strategische volwassenheid: Denk vooruit, stel vijfjarenplannen op en pas deze regelmatig aan
  • Stimuleren creativiteit en experimenten: Geef medewerkers ruimte om te innoveren en experimenteren
  • Creëer een cultuur van feedback en leren: Moedig feedback aan en leer van fouten
  • Zet in op diversiteit en inclusie: zorg voor een mix van mensen met verschillende achtergronden en ideeën
  • Ontwikkel een platte en flexibele structuur: Wees wendbaar en creëer een proactieve houding ten op zichte van verandering
  • Investeer in het meten van je AQ: meten is weten. Met het AQ-assessment weet je hoe je er als team of bedrijf voorstaat in omgaan met de vele veranderingen die de huidige maatschappij met zich meebrengt.

Tips vanuit het AQ-assessment

Wil je direct aan de slag met je vindingrijkheid en aanpassingsvermogen? In deze blog spraken we over Mental Flexibility en Unlearn, twee belangrijke dimensies van het AQ-assessment. Hier zijn enkele tips om vandaag nog te beginnen:

Mental Flexibility draait om openstaan voor nieuwe ideeën. Herhaal je dezelfde aanpak zonder resultaat? Zeg dan hardop: “De definitie van waanzin is steeds hetzelfde doen en andere uitkomsten verwachten.” Doorbreek dit patroon, en je zult snel merken dat je openstaat voor frisse ideeën.

Unlearn is de kunst van loslaten. Betrap je jezelf op uitspraken als “Ik ben de expert” of “Zo doen we het altijd”? Daag die gedachte direct uit en onderzoek waarom je vasthoudt aan het bekende. Probeer daarnaast eens iets anders: haal koffie op een andere verdieping, kies een andere plek om te zitten, of parkeer je auto verder weg. Zo doorbreek je de automatische piloot en train je jezelf in flexibel denken.

Conclusie

Vindingrijkheid en aanpassingsvermogen zijn onmisbare vaardigheden in een wereld die voortdurend in beweging is. Zoals we in deze blog hebben besproken, versterken deze competenties elkaar en zijn ze essentieel voor organisaties om te groeien en te innoveren. Door aan je mentale flexibiliteit en het vermogen om oude patronen los te laten te werken, zet je direct stappen naar een hogere AQ-score. Wil je inzicht in het aanpassingsvermogen van jezelf of jouw team? Neem dan contact met ons op voor een AQ-assessment. Samen ontdekken we waar je staat en hoe je jouw aanpassingsvermogen kunt versterken! Wil je eerst laagdrempelige informatie over het aanpassingsvermogen? Meld je dan aan voor ons Gratis Webinar over Adaptability (of in gewoon Nederlands: aanpassingsvermogen).

 Laten we samen sparren over de toekomst van jouw organisatie. Als jij de koffie regelt, komen wij langs!

Benieuwd naar welke stappen je kan zetten als organisatie? Neem nu contact met ons op!