Hoe herken je Moderne Projectmanagers?
Er knaagt al lange tijd iets bij Adapt Innovatie. Wij zien hoe te veel bedrijven verkeerd omgaan met het selecteren van mensen. Puur kijkend naar certificaten, aantal jaar ervaring en inhoudelijke expertise voor een rol als generalist. Vaak is het een reactie op een organisatie waar projecten falen. De oplossing hiervoor is schijnbaar om uitgebreide checklijsten en hardere criteria voor certificering en werkervaring in te stellen. Dat werkt dus niet! Daarom zetten wij in op Modern Projectmanagement, waarin de zachte kant leidend is om succesvolle projecten te realiseren.
De vraag die we als reactie op onze aanpak met Modern Projectmanagement vaak terug horen is “allemaal leuk en aardig, maar hoe selecteer je een Moderne Projectmanager dan?”. Terechte vraag, maar ook hier is het, net als bij soft skills vs. certificaten, lastig om het tastbaar en voorspelbaar te maken. Als het een voorspelbare formule was, dan wisten we ondertussen wel direct de juiste mensen te selecteren.
Volledig tastbaar wordt het dus niet.. Wel geven we drie tips die wij meenemen in onze selectie van een Moderne Projectmanager.
Wil je eerst meer lezen over Modern Projectmanagement, lees dan vooral de blog over Waarom Modern Projectmanagement zo anders is. Of wil je inhoudelijk met ons sparren?
[maxbutton id=”22″ url=”mailto:laurens@adapt.nl” text=”Sparren met Laurens” window=”new” ]
Tip 1: Zoek de beste balans tussen efficiëntie en effectiviteit
‘Kennis is macht’ is een veelgehoorde kreet. Hier komen de bekende (of beruchte) certificaten om de hoek kijken. Kennis is nodig om taken efficiënt te kunnen uitvoeren. Van een projectmanager wordt verwacht dat deze kennis heeft van de materie (inhoud) en methodiek (proces). Daar ligt dan ook de nadruk op bij selectieprocedures. Echter, zoals we eerder hebben aangegeven, is het hebben van de kennis vaak niet de doorslaggevende factor voor het realiseren van succesvolle projecten. Daar komen de soft skills om de hoek kijken.
Organisaties kijken wel naar de soft skills, maar het is iets ‘wat er ook nog bij komt’. Dit betekent dat de beste mensen regelmatig niet eens door de voorselectie komen, omdat zij een bepaald certificaat niet kunnen afvinken.
Met Modern Projectmanagement doen wij dat anders. Soft skills zijn leidend en die wegen fors zwaarder. Het gaat hierbij over eigenschappen die je maar beperkt kunt aanleren. Dat maakt het ook lastig om zomaar iedereen om te scholen tot een Moderne Projectmanager. Je moet vertrouwen kunnen hebben dat deze persoon, los van zijn harde eigenschappen, de klus gaat klaren. Uiteindelijk is dat eigenlijk het enige dat echt telt.
Hierin focussen wij op vier cruciale eigenschappen. Het gaat dan niet alleen om de efficiëntie, maar juist om de effectiviteit van de persoon:
- Leiderschap
Hierbij gaat het om het leiden in plaats van managen. Denk aan het meenemen van stakeholders in de reis. - EQ
Dit gaat over het empathisch vermogen. Oprechte interesse en echt willen luisteren. - Pragmatisme
Een combinatie van handelingsgericht denken en doelgericht handelen. Bijvoorbeeld aanvoelen wanneer het beter is om buiten gebaande paden te gaan. - Generalisme
Het specialisme van de Moderne Projectmanager. Dus alles overzien en voldoende begrijpen om het te vertalen richting organisatie, processen en mensen.
De exacte balans tussen kennis en mens verschilt per organisatie, project, sector. Het belangrijkste is niet de exacte getallen, maar dat het erkend wordt dat deze significant de zijde van de mens moet opschieten.
Tip 2: Weet welke projecten Moderne Projectmanagers vereisen (en welke niet)
Is Modern Projectmanagement een magische formule voor alle problemen in projecten? Nee, natuurlijk niet. Er gaan veel projecten namelijk gewoon goed en dat komt echt niet door het onbewust toepassen van onze filosofie. De meer voor de hand liggende conclusie is dat niet elk project (of organisatie) evenveel toegevoegde waarde meekrijgt door de focus op soft skills en pragmatisme.
Diverse projecten hebben niet te maken met de complexiteiten waar wij aan refereren in onze aanpak. Neem een scenario met veel voorspelbaarheid en repeterende processen als voorbeeld. Dat behoeft niet een typische Moderne Projectmanager.
De conclusie die we uit dit soort – en tal van andere – voorbeelden trekken is dat Modern Projectmanagement vooral toegevoegde waarde heeft bij projecten waarvan:
- Er veel verandering gaande is (in bijvoorbeeld de organisatie en/of business)
- Er veel businesswaarde is en betrokkenen vanuit de business zijn
- Er meer gevraagd wordt van een projectmanager dan het managen en coördineren alleen
- De scope niet helder genoeg is
- Er een politiek speelveld is
Wanneer ga je extra zien hoe belangrijk een Moderne Projectmanager is? Projecten waarvan:
- Relaties onder druk staan en beperkt vertrouwen is in de mensen, strategie en/of de organisatie als geheel
- Deze in het begin of midden van hun levensfase zitten. Vaak zijn er dan nog veel onduidelijke zaken en dat versterkt de kans op bovenstaande situaties
Tip 3: Selecteer Moderne projectmanagers die ‘misbaar’ willen worden
Een doelstelling die te weinig wordt uitgesproken in organisaties is het ‘misbaar’ worden. Dat betekent feitelijk gewoon ‘mission accomplished en tot ziens’. Zowel interne projectmanagers maar zeker ook externe mensen of bureaus zijn vaak toch op zoek naar bepaalde ‘lock-in’: het veilig stellen van hun eigen baan of opdracht.
Als je gebruikt maakt van Moderne Projectmanagers, dan zet je deze in om het proces naar meer voorspelbaarheid, betere samenwerking en zo betere resultaten te faciliteren. De projectmanager zet het geheel op de rit en borgt dit in de projectorganisatie. Het gaat erom dat het team elkaar weet te vinden op een meer authentieke manier. Dat betekent ook dat als dit het resultaat is, de projectmanager niet meer nodig is en ‘misbaar’ is geworden.
Een eindgesprek omdat er geen werk meer is voor de Moderne Projectmanager is dan ook altijd een feestmoment!
Conclusie
Kortom, in de zoektocht naar Moderne Projectmanagers zijn deze tips een houvast. Het is geen exacte wetenschap, maar bedenk bij de volgende selectieronde:
Een Moderne Projectmanager selecteer je niet alleen maar op basis van papieren waarheden;
Moderne projectmanagers vind je door te selecteren op 4 cruciale ‘zachte’ eigenschappen:
- Leiderschap;
- EQ;
- Pragmatisme en
- Generalisme.
Harde eigenschappen zorgen voor efficiëntie, maar het verschil maak je door betere effectiviteit. En dat is waar Modern Projectmanagement op selecteert.
Kom naar het BPUG “Time to Change” Seminar op 7 oktober in Jaarbeurs Utrecht. Waar Laurens en Anne-Fleur je meenemen in Modern Projectmanagement.
Heb je hulp nodig, of wil je diepgaander sparren over wat Modern Projectmanagement voor jouw organisatie inhoudt?
[maxbutton id=”22″ url=”mailto:laurens@adapt.nl” text=”Stuur Laurens een bericht” window=”new” ]
[maxbutton id=”22″ url=”mailto:anne-fleur@adapt.nl” text=”Stuur Anne-Fleur een bericht” window=”new” ]