Een beetje ‘common sense’ zorgt voor wonderen bij projectmanagement.
De focus op de beste wijze van projectmanagement voert in deze eeuw de boventoon. Echter, de aandacht voor de methodiek is zwaar overdreven.
Ik heb genoeg organisaties gezien waar ‘Agile’ als de heilige graal is binnengehaald; scrummasters werden opgeleid, gildes opgezet, organisatieveranderingen aangekondigd… Ondanks veel inzet, bleef het resultaat achter. Anderen waren dan weer succesvol. Het verschil zit hem in GBV; Gezond Boeren Verstand.
GBV staat centraal in Modern Projectmanagement, het Adapt Innovatie-model voor projectmanagent. Modern Projectmanagement verzandt niet in het vastklampen aan methodieken, vergroot de wendbaarheid van de organisatie en maakt scherpe keuzes die waarde toevoegen.
In deze serie ga ik in op deze kernelementen, te beginnen met de gevaarlijke focus op de methodiek.
Methodiek is ook maar een ding.
Scrum, Lean, Agile, Prince2, PMI… dat zijn nogal wat methodieken. Ze vallen echter in het niets bij alle verschillende gildes, netwerkgroepen en certificeringen. Je gaat twijfelen of LinkedIn wel goed werkt als je een dag doorkomt zonder dat je een update van een connectie tegenkomt die een ‘agile scrum master extra lean met een sausje erbij’ heeft behaald. Begrijp me niet verkeerd, het zal vast een waardevolle bevestiging van iemands’ expertise zijn. Maar het zet je wel aan het denken of de aangeleerde methodiek écht van doorslaggevend belang zal zijn.
In het boek van Jim Collins ‘Good to Great’ wordt op basis van uitgebreid onderzoek uiteengezet hoe goed presterende organisaties de sprong maken naar geweldig presterende organisaties. De eerste en meest cruciale stap daarin is dat je de juiste mensen binnenhaalt. Vervolgens (pas) kijk je naar de strategie, positie van de personen, de methodieken en discipline. Los van de projectmethodiek is het dus belangrijker om te weten wat voor type personen passen in de organisatie. Dit hangt onder meer af van de omvang van het bedrijf, complexiteit van de projecten en de hiërarchische verhoudingen.
Zorg dat je de juiste mensen binnen haalt, met gevoel voor verschillende methodieken, en geef hen de verantwoordelijkheid om de beste aanpak te ontwerpen.
Dus wat is er anders in Modern Projectmanagement?
Modern Projectmanagement begint daarom niet bij de methodiek, maar bij de instelling van de mensen; de product owner, de projectleider en de teamleden. Geef ze de ruimte die Agile-methodieken bieden om waarde te creëren. Maar geef hun ook de handvaten om zekerheid te krijgen over het project en de kaders. Dit is een flexibel concept, waarbij je rekening moet houden met veranderingen in organisaties en bij mensen zelf. Neem als voorbeeld een voetbalteam: de dynamiek van de situatie vraagt om snelle aanpassingen als je de grootste waarde eruit wilt halen (‘winst’). Zoals een ‘breker’ in de spits als de wedstrijd op slot zit, of een sterke kopper voor de lange ballen als je vast loopt op de verdediging.
Modern Projectmanagement is dus het leren omgaan met de markt- en bedrijfsomstandigheden, de juiste mensen zoeken en daarna pas invulling geven aan de best mogelijke methodiek voor het faciliteren van de mensen.
Tip 1: Staar je niet blind op Agile of Prince2, maar probeer en ervaar waar de organisatie het beste mee overweg kan. Je eerste poging staat niet in beton gegoten.
Tip 2: Weet dat het eindresultaat (samen meer voor elkaar krijgen) altijd voorop moet staan en niet de managementvisie dat de organisatie ‘agile moeten gaan werken’.
In het volgende deel gaan we verder in op de focus op het ‘project’ zelf. Mocht je in de tussentijd vragen hebben, neem contact met mij op.