Sportmetaforen zijn er genoeg in het zakelijk jargon, maar als het om leiderschapslessen gaat dan heeft rugby een aantal unieke kenmerken. Daarom ga ik in dit persoonlijke blog in op de lessen die we vanuit Rugby kunnen leren.
Rugby heeft veel in mijn leven bepaald; van jongs af aan in Australië spelend op school, op straat of op het strand; als student in Groningen bij Rugby Club Groningen en als speler, vader, coach en bestuurslid bij Rugby Club ’t Gooi. Mijn dochter en zoon zijn langs het rugbyveld opgegroeid en mijn zoon is met het Nederlands U20 team in Praag Europees Kampioen geworden. Mijn eerste echte baan bij Ahrend heb ik ook gekregen omdat ik rugbyer ben. Ik solliciteerede met een oerlelijke rugby stropdas van Edinburgh University. Een stropdas die ik kreeg tijdens een rugby tour met Groninger Studenten. De Marketingdirecteur van Ahrend, de heer Toon Bogers, vroeg er gelijk naar en het bleek dat hij zelf ook rugbyer was, Het ijs was gebroken. Ik begon te spelen toen ik 6 jaar was en mijn laatste wedstrijd was 5 jaar geleden toen ik 58 jaar was. Nu geniet ik nog steeds van het o zo mooie spel maar nu langs het veld of voor de televisie met, zoals dat hoort, een lekker biertje in de hand.
Het respect van de wetten en de scheidsrechter
“Rugby is a thug’s game played by gentlemen and football is a gentleman’s game played by thugs”. Een quote van Winston Churchill. Hij was onder de indruk van het hoffelijk en gedisciplineerd gedrag van rugbyspelers. Zowel op het veld maar ook na de wedstrijd. Het respect voor de scheidsrechter en het volgen van de wetten (Rugby kent geen regels alleen maar wetten) van het spel door alle spelers staat boven alles en is één van de belangrijkste unieke kenmerken ten opzichte van andere sporten. Het is soms bijna lachwekkend als een reus van twee meter vijf en meer dan 120 kilo tegenover een “kleine” scheidsrechter staat en met gebogen hoofd gedwee, “yes sir, sorry sir” zegt en een penalty accepteert voor een overtreding die hij in de hitte van de strijd heeft begaan. Het typeert rugby. Een speler zal nooit de scheidsrechter tegenspreken of commentaar geven; ‘that’s not done’.
Ook binnen het zakenleven is respect een belangrijke basis. Begrijpen wanneer je beleefd en respectvol moet zijn. Zelfbeheersing tonen wanneer de pietluttigheid van sommige regels je verbaast, is net zo’n belangrijke les als wanneer je het aandurft om zonder toestemming en buiten de regels om er helemaal voor te gaan
Crisismanagement en aanpassingsvermogen
Rugby en American Football zijn overduidelijk familie van elkaar. Maar waar in American Football de klok na elk spelmoment stopt en spelers zich kunnen hergroeperen en tactieken kunnen bespreken, stopt de klok bij rugby alleen voor blessures of wanneer de scheidsrechter de Television Match Official (TMO) moet raadplegen.
Wanneer een bedrijf een crisis doormaakt is er ook geen tijd om te stoppen. Leiderschap betekent snel en kordaat reageren op een crisis. De beste rugbyspelers zijn niet de snelste, sterkste of meest behendige spelers. Deze kwaliteitenhelpen, maar de belangrijkste spelers zijn vaak degenen die echt zien wat er op het veld gebeurt en juist handelen door moeilijke beslissingen te nemen onder intense druk. Zij zijn adaptable! Zij hebben een hoog aanpassingsvermogen en kunnen snel omschakelen en weten exact wat te doen.
Besluitvorming
Een goede leider kan vergeleken worden met een goede scrum-half. De scrum half is een van de kleinste mensen van het team en is de speler die de snelle aanvallers (backs) en de zware voorwaartsen, de zware krachtpatsers die de scrum vormen, verbinden en sturen. Zijn beslissingen bepalen de speltactiek. Een scrum-half moet zijn team door en door kennen. Hij moet de sterke eigenschappen van iedere speler kennen en moet in een ‘split second’ het team reactief verenigen.
Het spel kan snel veranderen en rugby vereist snelle beslissingen van elke speler op het veld; trap je de bal uit voor terreinwinst of neem je de bal mee in de tackle en maak je jezelf beschikbaar voor de volgende aanval? Een penalty nemen of het voordeel nemen? Elke speler is iedere seconde constant bezig met het afwegen van alle opties die er zijn.
Sommige sporten zijn sterk afhankelijk van de fysieke talenten van individuele spelers. In rugby kunnen snelle beslissingen de uitkomst van de wedstrijd bepalen. Veelzijdige, veerkrachtige organisaties eisen hetzelfde.
In tegenstelling tot sommige sporten, is rugby geen snel heen-en-weer-spel. Rugby is meer een uitputtingsslag waarbij met bloed, zweet en tranen elke meter van het veld richting van de try-line van de tegenstander gewonnen moet worden. Maar dat betekent niet dat snelle veranderingen niet op het veld plaatsvinden. Een gat in de verdediging van de tegenstander, een tackle die gemist wordt of een onvoorspelbare stuiter van de bal (de bal is tenslotte eivormig) kan enorme kansen of gevaren bieden. Als een team in staat is om in zo’n situatie het snel te beoordelen en daarna slim te handelen met de behendigheid en snelheid die nodig is dan kan dit de uitkomst van het spel volledig veranderen. De meest adaptable team wint altijd!
Een onderneming laten groeien is hetzelfde. In het begin veel opofferingen, voor schijnbaar weinig winst. Alleen met doorzettingsvermogen kun je echte vooruitgang boeken; maar het vergt het vermogen om snel te handelen wanneer de gelegenheid zich voordoet. Organisaties die de eersten zijn, omdat zij binnen een veranderende markt een kans weten te identificeren en overeenkomstig snel weten te handelen, zijn vaak degenen die slagen. Zij hebben een hoge “adaptability” aanpassingsvermogen.
Werken als een rugbyteam
Bij rugby hebben spelers veel vrijheid en zijn ze over het hele veld bezig. Daarom moet iedereen in een rugbyteam goed zijn in bijna alles. Groot of klein, ongeacht zijn/haar positie, iedereen moet met alle kracht en ‘commitment’ tackelen, kunnen ‘passen’ en lopen met de bal.
Elk team en elke organisatie heeft zijn specialisten en talenten die iets kunnen wat een ander niet kan; maar de allerbeste teamspelers, of ze nu op het veld of op kantoor zijn, zijn zij die begrijpen waar de organisatie voor staat. De generalisten die begrijpen waar het team naar toe wilt en over de vaardigheden, de wil en knowhow beschikken om, waar het moet, altijd en zonder zich te bedenken, kunnen invallen.
Het belang van diversiteit
Ieder moderne manager weet hoe belangrijk diversiteit is en wanneer er een dynamisch en goed op elkaar ingesteld team gevormd moet worden. Het bouwen van teams betekent dat er altijd rekening gehouden moet worden met de sterke punten van ieder teamlid. De sleutel is niet het team, maar de dynamiek tussen de individuen binnen een team en de mate van aanpassingsvermogen. Aanpassingsvermogen is geen aangeboren vaardigheid, zelfs niet voor de meest succesvolle onder ons, maar het kan wel worden ontwikkeld. Het aanpassingsvermogen van een organisatie is een kritisch succesfactor in tijden van transformatie en verandering. AQ (Adaptability Quotient) is nu ook te meten. Door te meten weet de organisatie ook waarmee een teamgenoot geholpen kan worden. Het aanpassingsvermogen kan zo ook verbeterd worden.
Verandervermogen en wendbaarheid zijn dus zwaarwegende factoren om voorop te blijven lopen in de markt. Voor organisaties is het daarom ontzettend waardevol om dát vermogen tastbaar en inzichtelijk te maken en dat kan nu! Die informatie is cruciaal om te kunnen inschatten hoe succesvol veranderingen, strategie implementaties, fusies, reorganisaties, innovaties en meer zullen zijn.
Wilt u weten hoe wendbaar uw team is? Wij kunnen u daarmee helpen met onze online AQ Assessments en het daaropvolgende consult. Een individuele medewerker en team een organisatie. Wij geven je inzicht in het aanpassingsvermogen van jouw organisatie. Klik hier of bel ons!