Rollende strategie, Modern Projectmanagement, marketingcommunicatie… zomaar een greep uit ons portfolio. Niels en ik zijn inmiddels de 40 maanden samen ondernemen al weer gepasseerd en dan is het wel waardevol om ook terug te kijken. Een van de hoogtepunten van het afgelopen jaar was de introductie van Modern Projectmanagement en uitgenodigd worden als spreker bij diverse seminars.
Met Modern Projectmanagement belichten wij het belang van soft skills en verandervermogen voor succesvolle projecten. Het gaat dan om het verbinden van mensen, de neuzen dezelfde kant op krijgen en het vermogen om te kunnen schakelen bij snel veranderende omstandigheden. Daarop selecteren wij ook onze eigen mensen binnen Adapt Innovatie: kun jij het verschil maken? Hoe goed kan je omgaan met tegenslagen? Hoe goed ben je in staat om met wisselende meningen om te gaan en toch resultaat te behalen?
En ik mag dan een duidelijke visie hebben, een sterke persoonlijkheid hebben en vasthoudendheid uitstralen… ik ben ook niet onfeilbaar. Ik stap ook nog regelmatig in valkuilen, het gaat niet altijd goed en niet ieder gesprek is prettig. Hier zat ik aan te denken bij het schrijven van deze blog, een blog over de noodzaak om concreet en tastbaar iemands verandervermogen in kaart te brengen. Ik merkte dat, het regelmatig stappen in dezelfde valkuilen, mij persoonlijk ook raakt en irriteert zelfs. Ik herken 3 typische valkuilen bij mijzelf:
Vermijden
Als ik niet lekker in mijn vel zit, of zorgen maak, dan ga ik dikwijls vermijdend gedrag vertonen. Ik verleg mijn focus naar andere activiteiten en ben dan mentaal gewoon afwezig, een soort ontkennende fase. Niet dat dat helpt, want vervolgens ben je er de rest van de dag iedere minuut in je hoofd nog wel mee bezig.
Piekeren
En daar zit mijn 2e valkuil: piekeren over zaken waar je (nu) nog geen invloed op hebt. In het weekend tobben over een vraagstuk of een actie waar je letterlijk nog niets mee kan totdat de werkweek begint. Ontzettend frustrerend en verspilde energie.
Naar binnen gekeerd
Nee, ik sta niet vooraan bij elk feestje in de buurt. Wel heb ik graag contact met mensen om te sparren over mooie businessmodellen, strategieontwikkeling, gave projecten en succesvolle teams. Je kunt mij ieder moment wakker maken om voor grote groepen te spreken of discussies te leiden, liefst met flink veel kritische deelnemers. Echter, als ik in de put zit, dan ben ik ineens introvert. Dan sluit ik mij op in een aparte ruimte met headset, waardoor ik ook niet toegankelijk ben voor mijn eigen collega’s. Ik houd mijzelf dan voor dat het komt omdat ik druk ben. Maar het is een poging om nog meer te focussen op het oplossen van korte termijn problemen, terwijl ik daarmee vaak de lange termijn uit het oog verlies. Kansloos en gevaarlijk!
De balans opmaken
Ik realiseer mij dat na 40 maanden ondernemen dit niet de meeste inspirerende terugblik zal zijn. Wees gerust… de balans is by far mega-positief. Maar dat komt dan wel na 41 maanden. Ondernemen is risico’s nemen, is gaaf, is waardevol. Maar ondernemen is soms ook gewoon kut, frustrerend en iets waardoor je soms ook gewoon wakker moet liggen. Je hebt een verantwoordelijkheid voor mensen. Dat mag nooit in de koude kleren gaan zitten.
Wendbaarheid en Aanpassingsvermogen
En terwijl ik het effect van mijn gedrag, mijn valkuilen, evalueer, kom ik weer terug bij verandervermogen. Mijn gedachten en ervaringen werken in zo’n situatie niet mee om ergens een succes van te maken. Het zegt ook wat over mijn weerbaarheid en wendbaarheid op dat moment. Op persoonlijk niveau wil ik hiervan bewust zijn en mij kwetsbaar kunnen opstellen. ‘Ik ben ook maar een mens en niet een grote baas in een ivoren toren.’ Nog belangrijker is om te kunnen voorspellen wat mijn gedrag voor impact gaat hebben (en waar). Dat is namelijk van onschatbare waarde voor Adapt Innovatie. Mijn IQ en EQ zijn namelijk slechte voorspellers van hoe ik met tegenslagen om ga en welke impact dat op anderen kan hebben.
Wat echt cruciaal is, is het kunnen voorspellen hoe waarschijnlijk het is dat een strategie-aanpassing bij ons gaat slagen. Zorgt mij set back er bijvoorbeeld voor dat we te weinig verandervermogen hebben als team? Of sleep ik indirect iedereen mee?
Hoe gaaf zou het zijn als we dat nou eens inzichtelijk konden maken…? Het meetbaar maken van wendbaarheid en aanpassingsvermogen. Iemands ‘AQ’! Het mooie is dat dit nu ook daadwerkelijk kan.
Ik volg nu een training bij AQai om precies dat te kunnen doen. De voorspellende waarde die AQ geeft is cruciaal om in te schatten hoe goed je een strategie ‘in beweging’ krijgt bij een bedrijf. Het maakt niet alleen inzichtelijk wat mijn gedrag onder bepaalde situaties is, maar met name ook hoe dat afstraalt ten opzichte van een gemiddelde. De voorspellende waarde is buitengewoon interessant tot nu toe en het is een onwijs belangrijke aanvulling op IQ en EQ. In een tijd waarin verandering de constante is, moeten we zorgen dat mensen mee kunnen blijven komen.
Dit is de missende schakel in onze strategische richting… eindelijk na ruim 3 jaar buffelen gevonden! Dat geeft nog eens een boost energie en zorgt ongetwijfeld voor een mega boost in mijn AQ!
Adapt Innovatie is partner van AQai, de partij achter de Adaptability Quotiënt. In dit bericht lichten wij dit concept en de kans voor jou verder toe.