Het valideren van je business model is niet alleen bij de opstart van je bedrijf van groot belang maar juist ook gedurende de dagelijkse ‘operatie’. Het denken in businessmodellen helpt namelijk ook bij het nog beter begrijpen van je onderneming en het anticiperen op veranderingen in de wereld om je heen. Het is essentieel om continu scherp te hebben hoe jouw organisatie waarde creëert, levert en behoudt. Zonder waarde creatie wordt je overbodig….
Vragen als: ‘Doen we nog steeds de juiste dingen?’ en ‘In hoeverre is ons huidig business model toekomstbestendig?’ zijn vraagstukken waar veel organisaties niet over nadenken maar erg relevant zijn. Door zo nu en dan je business model te valideren komen dit soort vragen aan de orde. We zullen in dit artikel ingaan op waarom het valideren van je ideeën en je business model van meerwaarde kan zijn. Echter zullen we eerst de begrippen ‘businessmodel’ en ‘validatie’ eens nader bekijken.
Businessmodel

Een business model, oftewel bedrijfsmodel, is een model dat gebruikt wordt om verschillende bedrijfsaspecten in kaart te brengen en te beheren. Het gaat hierbij om operationele, organisatorische en financiële activiteiten. Het is meer dan alleen het verdienmodel. Het gaat om alle facetten die invloed hebben op de creatie van meerwaarde. Een businessmodel is eigenlijk de logica waarmee een organisatie dagelijks werkt, haar bestaansrecht organiseert en zichzelf in stand houdt.
In basis betekent het begrip ‘validatie’ dat er een controle plaatsvindt van een waarde, methode of model op geldigheid, juistheid of relevantie ervan. In het geval van business model validatie vindt er dus controle plaats op het model met veel aandacht voor de klantzijde. Validering is de vaardigheid waarmee je als het ware in de huid van de ander (vaak dus de klant) kruipt. Je laat door middel van validering de klant merken dat u de logica van zijn gedrag of mening werkelijk probeert te snappen en hier naar handelt.
Belang businessmodel
Elke onderneming of instelling heeft in feite al zo’n model omdat er nou eenmaal geld nodig is om de ambities waar te maken. Het doet er dus toe om het eigen businessmodel te kennen, te begrijpen en op te schrijven. Ook als je verder gaat kijken richting de toekomst. Anticiperen op de toekomst begint met het genereren van nieuwe beelden en nieuwe ideeën. Doen we nog steeds de juiste dingen? Innoveren is niet per se iets compleet nieuws creëren. Innovatie leidt wel – per definitie – tot veranderingen. Veranderen gaat altijd tegen de achtergrond van het bestaande. Het bestaande is van waarde en wellicht ook lange tijd van waarde geweest. Het proces van waarde creatie wordt inzichtelijk in het businessmodel.
Waarom is het valideren van nieuwe ideeën verder van belang?

- Besparen van geld. Je kunt namelijk niet overal in investeren. Door je nieuwe ideeën en ontwikkelingen tijdig te valideren bespaar je een hoop extra kosten.
- Geen verspilling van je kostbare tijd. Deze sluit aan bij punt 1.
- Verminderen van risico’s.
- Generen van interesse voor je idee.
- Soms is validatie nodig om je ideeën los te laten. Tijdens validatie kan blijken dat een nieuw idee totaal niet relevant is voor de klant of dat een bestaand bedrijfsproces geen meerwaarde levert.
- Door in het validatieproces je klant te betrekken vergroot je de kans dat bij de start direct al klanten zijn die de oplossing afnemen.
- Je krijgt zicht op de marktomvang voor je oplossing.
- Door de conversatie met je klanten aan te gaan, bouw je een relatie op. Pas op: Je moet het valideren echter nooit als verkoop moment zien.
- Nooit meer oplossingen maken waar niemand op zit te wachten.
- Door te valideren bij klanten, treedt je uit je comfortzone en vergroot je je succes.
- Het geeft veel energie. Je leert leuke en interessante mensen kennen en leert veel.
- Nooit meer in het ongewisse zijn waarom je producten of diensten slecht lopen.
- Validatie zorgt dat je jezelf in de markt gaat bewegen. Validatie kan plaatsvinden in de wijk, de bouwplaats, de showroom, het makelaarskantoor, de luchthaven, het ziekenhuis, op straat. Daar waar je klanten zijn.
- Je dwingt jezelf om door te blijven vragen.
- Je spot kansen om het product te schalen naar een grotere groep.
- Door juist te valideren creëer je focus op de klant. Je beseffen dat het om je klant gaat; wat houdt hem bezig, waar ligt ie wakker van, waardoor wordt hij geraakt?
Het periodiek valideren van je business model en nieuwe ideeën kan van zeer grote meerwaarde zijn en soms zelfs noodzakelijk om te overleven. Wij helpen vanuit een partnership jou graag met deze vraagstukken. Dit kan gaan over het vormgeven van nieuwe business modellen alsmede over het valideren en bekijken van huidige business modellen. Wij doen dit onder andere door het verzorgen van laagdrempelige en betaalbare sessies en workshops. Neem contact met ons op voor meer informatie of boek hieronder vrijblijvend een gratis online consult.
[bookly-form category_id=”1″ hide=”services,staff_members”]
Mocht je zelf aan de gang willen gaan dan hieronder nog een aantal tools die je kunt gebruiken:
- https://www.howkya.com/ -> Howkya is een online platform voor startups waar u direct antwoorden kunt krijgen van gekwalificeerde experts. Deze experts zijn geverifieerde LinkedIn-gebruikers. Verder kan howkya uw marktonderzoekstool zijn waar u vragen kunt stellen in een professionele en wetenschappelijk gevalideerde vragenlijst.
- https://germ.io/?feedough -> Germ laat je team elk geweldig idee vastleggen, brainstormen, en zet ze om in bruikbare projectplannen.
- https://leanvalidation.hanno.co/
- https://www.javelin.com/beta