Hoe AI je bedrijfsstrategie kan veranderen

Artificiële intelligentie (AI) is één van de meest invloedrijke technologische ontwikkelingen van deze tijd. Ik noem AI daarom vaak ook een systeemtechnologie. Dit omdat het een enorme impact heeft op de samenleving, die we zelfs nu nog niet geheel kunnen voorzien, en omdat het doordringt tot diep in onze samenleving. Ook ontwikkelt de technologie zich heel sterk en zorgt elke dag voor nieuwe innovaties op dit moment. Een systeemtechnologie vereist eigenlijk een integrale aanpak met intensieve betrokkenheid van de overheid en andere partijen. Ook als bedrijf moet je serieus nadenken over deze technologie. AI kan niet alleen taken sneller, beter en goedkoper uitvoeren dan mensen, maar ook nieuwe mogelijkheden creëren voor innovatie, groei en concurrentievoordeel. AI brengt naast vele nieuwe kansen ook nieuwe bedreigingen en uitdagingen met zich mee. Wat betekent AI voor de strategie van je bedrijf? Welke keuzes moet je maken om de kansen en uitdagingen van AI te benutten? In dit artikel bespreek ik drie belangrijke ontwikkelingen op het gebied van AI die impact hebben op je bedrijfsstrategie en geef ik je concrete tips om ermee om te gaan.

1. AI maakt data tot een strategische asset

Data is de brandstof voor AI. Hoe meer data je hebt, hoe beter je AI-systemen kunt trainen, verbeteren en personaliseren. Data wordt dus een strategische asset die je kunt gebruiken om je klanten beter te begrijpen, je producten te optimaliseren, je processen te automatiseren en je beslissingen te ondersteunen. Maar data verzamelen, opslaan, analyseren en delen is niet eenvoudig. Het vergt investeringen in infrastructuur, beveiliging, privacy en ethiek. Bovendien moet je rekening houden met de wet- en regelgeving die steeds strenger wordt op het gebied van data.

Tip: Maak data een integraal onderdeel van je bedrijfsstrategie. Bepaal welke data je nodig hebt om je doelen te bereiken, hoe je die data kunt verkrijgen, verwerken en gebruiken, en hoe je de waarde ervan kunt meten en vergroten. Zorg ook voor een duidelijk beleid en governance rondom data, waarbij je de rechten en belangen van alle betrokken partijen respecteert.

2. AI verandert de aard van werk

AI kan veel taken overnemen die nu nog door mensen worden gedaan, vooral als ze routinematig, repetitief of voorspelbaar zijn. Dit kan leiden tot kostenbesparingen, efficiëntieverbeteringen en kwaliteitsverhogingen. Maar het kan ook gevolgen hebben voor de werkgelegenheid, de vaardigheden, de motivatie en de cultuur van je medewerkers. Hoe ga je om met de veranderende rol van de mens in het werkproces? Hoe zorg je voor een goede samenwerking tussen mens en machine? En hoe bereid je je medewerkers voor op de toekomst van werk?

Tip: Zie AI niet als een vervanging, maar als een aanvulling op het menselijk potentieel. Gebruik AI om je medewerkers te ondersteunen, te versterken en te inspireren. Focus op de taken waar AI nog minder op presteert, zoals creativiteit, empathie, kritisch denken en probleemoplossing. Investeer in de opleiding, ontwikkeling en betrokkenheid van je medewerkers, zodat ze kunnen leren, groeien en zich aanpassen aan de veranderingen.

3. AI creëert nieuwe businessmodellen

AI stelt je in staat om nieuwe producten en diensten te ontwikkelen die eerder niet mogelijk of rendabel waren. Denk bijvoorbeeld aan gepersonaliseerde aanbevelingen, spraak- en beeldherkenning, zelfrijdende auto’s en slimme assistenten. AI kan ook bestaande producten en diensten verbeteren of transformeren door ze slimmer, interactiever of adaptiever te maken. Denk bijvoorbeeld aan slimme thermostaten, chatbots en wearables. AI kan dus leiden tot nieuwe bronnen van inkomsten, klantwaarde en concurrentievoordeel. Maar hoe ontdek je de kansen die AI biedt voor je businessmodel? Hoe test je je ideeën en breng je ze naar de markt? Hoe onderscheid je je van de concurrentie?

Tip: Wees nieuwsgierig, experimenteel en klantgericht. Verken de mogelijkheden die AI biedt voor je producten en diensten, maar ook voor je waardepropositie, je klantsegmenten, je kanalen, je relaties, je inkomstenstromen, je kostenstructuur en je partners. Test je aannames en hypotheses met prototypes, pilots en feedback. Leer van je successen en mislukkingen en pas je aan. Blijf op de hoogte van de ontwikkelingen in je markt en sector en zoek naar manieren om je te onderscheiden.

‘food for thought’ voor ondernemers & managers

Een ondernemer / manager moet verschillende keuzes maken om de kansen en uitdagingen van AI echt volledig te kunnen benutten. Denk hierbij aan:

Conclusie

AI is een krachtige technologie die veel impact kan hebben op je bedrijfsstrategie. Het is belangrijk om de kansen en uitdagingen die AI met zich meebrengt te begrijpen en te benutten. Maar hoe doe je dat in de praktijk? Hoe maak je je bedrijf klaar voor de toekomst met AI? Dat is waar wij je bij kunnen helpen. Bij Adapt Innovatie organiseren we workshops en sessies over AI & Business, waarin we je laten zien hoe je AI kunt toepassen in je eigen context. We helpen je om je eigen AI-strategie te ontwikkelen, te experimenteren met AI-oplossingen en te leren van de best practices en voorbeelden uit verschillende sectoren. Wil je meer weten of je aanmelden voor een workshop of sessie? Neem dan contact met Niels Huismans via niels@adapt.nl of één van zijn collega’s.

Andere blogs

Inschrijven voor onze nieuwsbrief?

Laat hier je e-mailadres achter