Kan jouw team constante verandering aan?
De wereld verandert voortdurend, en als DGA, directeur of manager weet je dat die veranderingen alles binnen jouw organisatie of markt kunnen beïnvloeden. Bijvoorbeeld je moet de strategie van de organisatie veranderen, jouw businessmodel moet veranderen, de manier van uitlevering moet sneller, je doelgroep wordt groter of je moet mee in het spel van ‘clicks’ naar ‘bricks’. Dit zijn allemaal fundamentele veranderingen. Je wilt dan ook een team hebben dat mee kan veranderen, zich flexibel opstelt en met een positieve mind-set alles oppakt. Een team dat niet mee kan veranderen werkt als een rem en zal het potentieel succes absoluut negatief beïnvloeden.
Hoe weet je of jouw team veranderingen aan kan?
Eerst meten! Zoals Peter Drucker ooit zei.” If you can’t measure it, you can’t improve it!” Aanpassingsvermogen is nu ook echt te meten.
Het aanpassingsvermogen, of AQ (Adaptability Quotiënt), is een graadmeter die meet wat het vermogen is van een individu of team om zich aan te passen aan nieuwe situaties. Het houdt rekening met verschillende factoren, waaronder de bereidheid van het team om te experimenteren, het vermogen om te leren van mislukkingen en het vermogen tot verandering. Het online AQ-assessment laat je doen door de individuele leden van jouw team. Het duurt maar 30 minuten en het is echt interessant om te doen. Alle individuele scores worden bij elkaar gebracht en tot een team score gebracht.
De teamscore wordt vergeleken met de scores van andere teams over de hele wereld. Een benchmark. Aan de hand van de score kunnen wij zien waar verbeteringen nodig zijn en hoe wij dit gezamenlijk kunnen aanpakken.
Wat voorbeelden waar AQ Assessments worden gebruikt:
- Bij Merger en Aquisitions wordt door kapitaalverstrekkers het managementteam van de over te nemen partij getest. Hierdoor heeft men inzicht in hoe het aanpassingsvermogen is van het team. Dit kan ook soms de beslissing om wel of niet te investeren beïnvloeden.
- Bij het aannemen van talent met groeipotentie binnen ondernemingen. Voor toekomstige leiders is het van groot belang of die ook een hoge mate van aanpassingsvermogen hebben. Ook wanneer er een keuze moet worden gemaakt tussen verschillende kandidaten kan het de keuze beïnvloeden.
- Bij recruiters die een differentieel voordeel willen hebben t.o.v. de concurrentie. Zij bieden alleen maar kandidaten aan die een hoge mate van AQ hebben. De door hun aangeboden kandidaten zijn meer toekomstbestendig.
- Bij het samenstellen van project teams en organisaties. Zij selecteren hun teams na het afnemen van een AQ-assessment om zo meer verzekerd te zijn van de meest flexibele en veranderingsgezinde teamleden.
- Bij onderdelen van Defensie en Nationale Politie. Zij testen (toekomstige) leidinggevenden bij aanvang van hun opleiding, om zo te zorgen voor een goede toekomstbestendige leiding.
- Bij reorganisaties die de mate van succes willen bevorderen en alle leidinggevenden en medewerkers eerst testen om zo de juiste mensen rollen te geven die nodig zijn om de reorganisatie succesvol te laten verlopen.
Wil jij ook meer weten over AQ-assessments en hoe jij het aanpassingsvermogen van jouw team kunt verbeteren en je beter voorbereidt bent op de toekomst? Klik dan hier en wij nemen direct contact met je op.