[vc_row][vc_column][vc_column_text]
Hoe blijf je als organisatie toekomstbestendig?
Arbeidskrapte, de digitale transitie, oorlog in Oekraïne, hoge inflatie, grondstoffen tekort, hoge energieprijzen, gascrisis, stikstof problematiek, hoge brandstofprijzen, kredietcrisis, klimaatcrisis, oorlogsdreiging tussen de grootmachten China en de VS om Taiwan, Covid pandemie, (oorlog) vluchtelingenproblematiek, falende belastingdienst, negatieve rente op spaartegoeden; slechts een greep uit actuele onzekerheden en veranderingen buiten onze invloedssfeer, waar veel organisaties en mensen zoals jij en ik zich een weg door moeten banen.
De meeste organisaties denken dat een effectieve planning dé manier is om turbulente en onvoorspelbare tijden door te komen. Maar de beste plannen zijn nutteloos wanneer het landschap plotseling en snel verandert. “Aanpassen of sterven” is een kreet die je veel hoort. Onzekerheid is zekerheid geworden en die onzekerheden komen ook nog steeds sneller op ons af! Organisaties moeten zich steeds sneller aanpassen.
Het antwoord daarop is: Het aanpassingsvermogen als basis in de organisatie meten en een Rollende Strategie als de wijze van handelen.
Wat betekent aanpassingsvermogen in het bedrijfsleven?
Aanpassingsvermogen is het vermogen om te veranderen en doeltreffend te blijven in een veranderende omgeving. Sommigen noemen het wendbaar/Agile zijn, maar het is meer dan alleen openstaan voor verandering. Het cruciale ingrediënt voor aanpassingsvermogen is effectief blijven wanneer alles verandert. Proactieve organisaties die marktleider zijn in hun branche weten dit allang. Het vermogen van een organisatie om zich aan te passen is een groot concurrentievoordeel. Dit soort bedrijven staan open voor nieuwe ideeën, durven snel en goedkoop te falen en doen dingen nooit omdat “ze het altijd zo hebben gedaan.” Ze zijn juist in staat om veranderingen te voorzien en raken niet in paniek als dingen niet volgens plan gaan.
Hoe adaptief is jouw organisatie?
Hoe adaptief jouw organisatie is, is afhankelijk van het collectieve AQ van de medewerkers. Ik hoor je al denken AQ? Wat is dat nou weer? De AQ – Adaptability Quotiënt – is te meten voor professionals en organisaties en geeft aan hoe wendbaar zij zijn. Die informatie is cruciaal om te kunnen inschatten hoe succesvol veranderingen, strategie implementaties, fusies, reorganisaties, innovaties en meer, zullen zijn. Te veel bedrijven gaan ervanuit dat hun mensen wel meekomen als ze slim en sociaal genoeg zijn. En daar gaat het mis: dat lukt lang niet altijd en vormt een significant risico. Uit onderzoek van PWC (Workforce of the Future) blijkt dat 40% van de professionals het risico loopt in 2030 niet meer mee te kunnen komen. Dat zij niet langer de vaardigheden en mentale kracht hebben om het verschil te maken voor en met bedrijven. 40%!
AQ is te meten
Wij kunnen het AQ van jouw mensen en jouw organisatie nu meten. Via een uitgebreid online assessment brengen wij het AQ van jouw mensen op 17 dimensies in kaart. De uitkomsten geven inzicht in de persoon tijdens veranderingen, het vermogen om mee te gaan en hoe de omgeving hier invloed op heeft.
Managementteams zijn zo in staat concreet en doelgericht te sturen op posities waar de AQ laag is, door het trainen van vaardigheden of het anders positioneren van professionals. Dit verhoogt het aanpassingsvermogen van jouw gehele organisatie.
Is onze organisatie daarna toekomstbestendig?
Neen! Het meten van en sturen op de AQ is de basis, maar de onzekerheid van de toekomst vormt nog steeds een enorme uitdaging voor het maken van strategieën. Traditionele benaderingen van strategie – vaak gezien als hét antwoord op verandering en onzekerheid – gaan namelijk nog steeds uit van een relatief stabiele en voorspelbare wereld. De Rollende Strategie is onze bewezen methodiek om strategieën toekomstbestendig te maken én behouden.
Dit is geheel anders dan het doel van de meeste strategieën. Dit is vaak namelijk om een duurzaam (en vaak statisch) concurrentievoordeel op te bouwen door een bepaalde marktpositionering. Organisaties evalueren periodiek hun strategie, bepalen vervolgens de richting (welke ineens compleet anders kan zijn) en de organisatiestructuur op basis van een analyse van hun branche en een prognose van hoe die zich zal ontwikkelen. Dit kan beter en anders.
Sneller signaleren, sneller reageren
Met de Rollende Strategie krijgt jouw organisaties voelsprieten voor veranderingen in de bedrijfsomgeving, om deze te begrijpen en snel te reageren door het bedrijfsmodel te verfijnen of te transformeren. De Rollende Strategie is onze methode om van strategieformulering een snel cyclisch proces te maken.
Samen identificeren wij de kansen en bedreigingen sneller, de organisatie reageert sneller en neemt initiatief en verhoogt de kans om duurzaam te overleven.
De Rollende Strategie volgt de volgende stappen:
- De strategische basis moet op orde zijn: Dit betekent een duidelijk en toekomstbestendig businessmodel met daarbij een duidelijke en scherpe missie en visie
- Signaleren van ontwikkelingen, trends, kansen en bedreigingen
- Analyseren en prioriteiten stellen
- Mensen en middelen mobiliseren
- Uitvoeren
- Leren en afleren
Ben jij benieuwd hoe toekomstbestendig jouw organisatie is? Of wil je het AQ van je organisatie in kaart brengen? Wij kunnen je daarbij helpen. Klik hier en vul het formulier in en wij nemen direct contact met je op. Bellen mag ook! 0683569392.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row btn_title=”Lees verder” btn_link=”url:https%3A%2F%2Finnovatie.adapt.nl%2Fblog%2Ftag%2Fconsultancy%2F|||” btn_align=”ubtn-left” btn_size=”ubtn-normal” btn_width=”” btn_height=”” btn_padding_left=”” btn_padding_top=”” btn_title_color=”#ffffff” btn_bg_color=”#0b8aa8″ ult_btn_custom_onclick=”” btn_hover=”ubtn-no-hover-bg” btn_anim_effect=”none” btn_bg_color_hover=”#ff5900″ btn_title_color_hover=”#ffffff” button_bg_img=”” btn_icon_pos=”ubtn-sep-icon-at-left” btn_border_style=”inset” btn_color_border=”” btn_color_border_hover=”” btn_border_size=”” btn_radius=”5″ btn_shadow=”” btn_shadow_color=”” btn_shadow_color_hover=”” btn_shadow_size=”5″ btn_shadow_click=”” enable_tooltip=”” tooltip_text=”” tooltip_pos=”left” btn_font_style=”font-weight:bold;” css_adv_btn=”.vc_custom_1546582140411{margin-top: 0px !important;margin-right: 0px !important;margin-bottom: 0px !important;margin-left: 0px !important;padding-top: 0px !important;padding-right: 0px !important;padding-bottom: 0px !important;padding-left: 0px !important;}” btn_font_size=”desktop:12px;” btn_line_height=”desktop:16px;” rel_attr=”” ult_btn_custom_onclick_code=”” btn_font_family=””][vc_column][ult_buttons btn_title=”Kom in contact” btn_link=”url:https%3A%2F%2Fus7.list-manage.com%2Fcontact-form%3Fu%3D0049e9773485afc88487aac4f%26form_id%3D6894c3b82a3c7a4d7d00135423a73188|target:_blank” btn_align=”ubtn-center” btn_size=”ubtn-large” btn_title_color=”#ffffff” btn_bg_color=”#0b8aa8″ btn_bg_color_hover=”#ff5900″ btn_title_color_hover=”#ffffff” icon_size=”32″ btn_icon_pos=”ubtn-sep-icon-at-left” btn_border_style=”inset” btn_border_size=”” btn_radius=”5″ btn_font_style=”font-weight:bold;” css_adv_btn=”.vc_custom_1655908513729{margin-top: 0px !important;margin-right: 0px !important;margin-bottom: 0px !important;margin-left: 0px !important;padding-top: 0px !important;padding-right: 0px !important;padding-bottom: 0px !important;padding-left: 0px !important;}” btn_font_size=”desktop:12px;” btn_line_height=”desktop:16px;”][/vc_column][/vc_row]