Tips voor een succesvolle ochtendroutine

Bestaat jouw huidige ochtendroutine uit meerdere keren op de snooze knop te slaan en zo laat mogelijk opstaan? Daarna je ochtend gehaast beginnen, zonder ontbijt, je spullen bij elkaar pakken en een paar minuten later de deur uit te lopen terwijl je je e-mail op je telefoon controleert? Als je zo je dag begint heb je al snel het gevoel altijd te moeten haasten en zijn we reactief op alles wat er om ons heen gebeurt. Je wordt geleefd en geleid door de dag. Dit kan en moet anders. Gelukkig zijn we wendbaar genoeg om hier verandering in te brengen!

Het hebben van een goede ochtendroutine heeft vele voordelen. Zo is het bewezen dat het stress verminderd, je productiviteit verhoogt en het bijdraagt aan je fysieke en mentale gezondheid. Dat willen we natuurlijk allemaal. Dit is natuurlijk niet echt nieuws voor velen. Ook niet voor mij toen ik me weer eens ging verdiepen in dit thema. Ik merk namelijk dat als ik mijn onbewuste (beoogde) ochtendroutine volg, mijn dagen vele malen beter verlopen. Ik ben productiever en heb meer rust waardoor ik ik gewoon betere resultaten behaal.

Met een goede ochtendroutine kan je ervoor zorgen dat je proactief reageert in plaats van reactief en controle behoudt over je dag. Het lukt mij zeker ook niet elke dag maar ik doe mijn best. Om het nieuwe jaar goed te beginnen deel ik vandaag 10 tips:

1. Maak ‘s avonds een todo-lijst

Je prioriteiten scherp hebben voor de dag is cruciaal. Voor je het weet word je namelijk aan het begin van de dag meegesleept door allerlei gebeurtenissen. Zorg daarom dat je ‘s avonds bedenkt met welke prioriteiten je ‘s ochtends wil beginnen. Zo begin je op tijd – en  georganiseerd – met je belangrijkste werk.

Dit kun je overigens ook met je team doen. Zo weten we dat sommige ondernemers de dag afsluiten met een team-meeting waarin kort de volgende dag wordt besproken. Voordeel is dat je je werk ‘s avonds beter kan loslaten en dat iedereen ’s ochtends ook direct weet waar hij of zij aan toe is.

2. Sta vroeg op

Succesvolle professionals en ondernemers zijn over het algemeen vroege vogels. Je hoeft niet direct lid te worden van de 5AM club maar sta in ieder geval vroeg op. Dit geeft je tijd om jezelf mentaal en fysiek voor te bereiden op de dag die komt. Vroeg opstaan geeft je de ruimte om meer te bereiken in één dag. Koester dat vroege, stille moment voordat je weer bent omringd met kinderen en collega’s.

3. Laat je telefoon nog even alleen

Geef jezelf de kans om je gedachten te ordenen bij de start van de dag. Als je ‘s ochtends direct je telefoon pakt en je e-mail induikt, ontneem je jezelf de kans hiervoor. Laat al die meldingen nog even voor wat ze zijn. Belangrijke e-mails kunnen ook later op de dag beantwoord worden. Zeker als je toch tip 2 al opgevolgd hebt.  Aansluitend hierop heb ik sinds een tijdje de meeste meldingen van mijn telefoon uit gezet. Even wennen maar het geeft zo veel meer rust. Dikke tip!

4. Verlies je prioriteiten niet uit het oog

Wat zijn de belangrijkste dingen die je vandaag wil doen? Schrijf die iedere dag op, en bepaal hoe je dat wil bereiken. Plan ook een momentje aan het einde van je dag, om te kijken in hoeverre je hier aan toe bent gekomen.

5. Eat that frog

Start de dag met het eten van jouw kikker. ‘Je ‘kikker’ is jouw grootste, meest belangrijke taak. Het is ook de taak die je waarschijnlijk steeds uitstelt wanneer je jezelf daar de kans voor geeft. Het is ook de taak die de grootste impact op je resultaten of doelen heeft.

Het idee is gebaseerd op een quote van schrijver Mark Twain:
“Eat a live frog first thing in the morning and nothing worse will happen to you the rest of the day”. Wanneer jij je dag begint met het eten van jouw levende kikker, kun je met een voldaan gevoel de dag doorkomen, wetende dat dat waarschijnlijk het ergste was dat je die dag zal overkomen..

5. Wat zijn je grote doelen? 

De dagelijkse hectiek is een gegeven, maar hoe dragen al die bezigheden bij aan je overkoepelende doel die je wellicht hebt als mens en als professional? Schrijf die persoonlijke doelen zo concreet mogelijk op, en houd je voortgang bij.

6. Mediteer 

Neem ‘s ochtends de tijd om letterlijk kort stil te staan. Een paar minuten meditatie kan de rest van de dag een groot verschil maken qua kalmte, een helder hoofd en minder reactief zijn. Heb je nu, net als ik, (nog) minder affiniteit met meditatie dan kun je ook gewoon even stil staan bij waar je dankbaar voor bent. Dat helpt je om gelijk in een positieve mindset te komen.

7. Beweeg

Het is volop bewezen dat beweging niet alleen je lichaam positief stimuleert maar ook op cognitief vlak krijg je een boost. Het helpt je helder te denken, verbetert je stemming, vermindert stress en verbetert je geheugen en concentratievermogen. Je hoeft geen iron-man te voltooien; 10 minuten yoga, een korte workout of een korte wandeling maakt al een wereld van verschil.

8. Maak een gezond ontbijt

Begin je dag met een glas water en een gezond, gevarieerd ontbijt waarmee je niet alleen je lichaam maar ook je brein voedt. Kom je hiervoor ‘s ochtends tijd tekort, dan kun je dat ontbijt ook ‘s avonds voorbereiden. Ik zelf combineer het ontbijt altijd met het lezen van de krant. Zonder één van beide is mijn dag eigenlijk (nog) niet begonnen.

9. Stel doelen voor de dag

Visualiseer je dag al in je hoofd. Het is zelfs goed als je hier de avond voordien al mee begint. Als je weet wat je wilt bereiken, kun je je ook beter focussen. Stel realistische doelen, zodat je ’s avonds kunt terugblikken op een geslaagde dag.

Het is ook belangrijk dat je je elke dag op iets kunt verheugen. Dat hoeven helemaal geen grote dingen te zijn. Het vooruitzicht op een rustig avondje thuis na een drukke werkdag kan ook iets zijn dat je kan opbeuren.

10. Verdeel je dag(en) in thema’s of blokken

Noteer de blokken in je agenda en houd je er ook aan. Je zult merken dat je veel meer gedaan krijgt als je alles op voorhand plant.

Bonustip: luister een fijn muziekje terwijl je de dag start. Jouw lievekan echt een energieboost gevenlingsmuziek .

Iedereen heeft zo zijn eigen ideale ochtendroutine. Geef jezelf de tijd om te wennen aan aanpassingen in jouw ochtendroutine. Alle begin is moeilijk maar als je eenmaal de voordelen ervaart zul je snel overtuigd zijn en wordt het een stuk makkelijker. Op naar succesvolle ochtendroutines in 2023…..

Meer blogs

Benieuwd naar welke stappen je kan zetten als organisatie? Neem nu contact met ons op!