Modern projectmanagement staat voor een onderbelicht specialisme: die van de projectmanager als onmisbare schakel tussen de vele onderdelen van de organisatie.
In de afgelopen 3 delen heb ik de pijlers van onze visie op modern projectmanagement beschreven: 1/ wendbaarheid bij projectmethodiek, 2/ handelen vanuit het ‘grotere plaatje’ en 3/ prioritering en relativering. Al deze onderwerpen hebben dezelfde rode draad die bestaat uit een combinatie van wendbaarheid en gezond boerenverstand. Wij noemen dat ‘modern projectmanagement’.
Modern projectmanagement doet niets af aan bestaande projectmethodieken, zoals Prince2 en Agile. Het wil ook geen geldende standaarden zomaar weggooien, omdat het even niet uitkomt. Wel staat het voor een onderbelicht specialisme; die van een persoon als onmisbare schakel tussen de vele onderdelen van de organisatie. De moderne projectmanager denkt conceptueel mee over de inhoud en werkt als vertaler tussen stakeholders. De kern van modern projectmanagement is daarmee de erkenning dat generalisme óók een specialisme is.
De moderne projectmanager
Ervaring, in een bepaalde branche of binnen een specifiek domein, wordt vaak als vereiste gezien, toch? Dat kan zeker waardevol zijn… echter is dit niet de doorslaggevende factor voor succes in de visie van Adapt. De cruciale factor zit in het voldoende begrijpen van het onderwerp om deze te kunnen vertalen naar de impact op het project, de afdeling, of organisatie als geheel. Voor de diepgaande inhoud hebben we ten slotte tal van specialismen.
Daar komt ook de bijzondere vaardigheid van ‘omdenken’ om de hoek kijken. Dit is het in perspectief kunnen zien van de zaken, alternatieve scenario’s in kaart brengen en uit het eigen paradigma kunnen komen. Dit is een lastige eigenschap: niet iedereen kan én goed zijn op inhoud én aan andere afdelingen denken én belangen behartigen én de juiste toon raken in meetings, etc.
Daarnaast is het maar de vraag of de organisatie klaar is voor zo’n generalist. Ik heb ervaren dat veelal gevestigde organisaties proces-gedreven zijn met ingebakken (hiërarchische) structuren. Daarin wordt van de projectmanager verwacht dat deze het project gewoon binnen tijd, budget en scope afrondt, verder geen fratsen. Dat verandert snel, mede gestimuleerd door nieuwe technologieën, implementaties van agile werken, verjonging, en vergrijzing. Nu is het juist een cruciale vaardigheid voor de projectmanager 2.0: de moderne projectmanager.
“De moderne projectmanager onderscheidt zich door feilloos te kunnen laveren in veelal totaal verschillende omgevingen gedurende haar of zijn carrière.”
Generalisme = specialisme

De vaardigheden die hierboven genoemd zijn laten een profiel zien van een persoon die – oneerbiedig gezegd – van alles wat weet, maar geen expert is in specifieke rol (architect, engineer, business consultant, etc.). Wat deze persoon een expert maakt is het unieke vermogen om verbindingen te leggen op de inhoud en op de relatie, kan bewegen in een politiek speelveld, overzicht te creëren en de boodschap op de doelgroep aan te passen. Daarmee betogen wij dat de generalist een eigen specialisme is in een maatschappij die focust op specialismen.
Wij zien steeds meer mobiliteit binnen organisaties van interne en externe professionals en dit gaat de komende jaren alleen maar toenemen. Experts worden namelijk op verschillende onderdelen en organisaties ingezet waardoor zij zeer dynamisch zijn. Hierin zit de focus op de soft skills om zo de verbinding te leggen tussen specialisten en bij het laten landen van de oplossingen in organisaties. De moderne projectmanager is daarmee het perfecte voorbeeld van een generalist, die daarmee bijdraagt aan het verhogen van de succesratio van (IT-)projecten. En dat is hard nodig.
Projectmanagement als onderdeel van een Rollende Strategie
Terug naar het begin; onze visie op modern projectmanagement. Dit begint niet bij het kiezen van de methodiek, maar bij het kiezen van de juiste persoon. We hebben in de huidige markt veel oog voor het profiel van de expert. Er is echter meer nodig in organisaties om mensen ‘in beweging te krijgen’ – onderdeel van onze rollende strategie. Hiervoor zetten we iemand in die vertaalt, enthousiasmeert en lijmt. In ons model van modern projectmanagement geven wij verder invulling aan de krachten en valkuilen van experts en generalisten en de zoektocht naar de juiste samenstelling. In mijn volgende artikel ga ik verder in op deze profielen.
Voor nu is het voor organisaties waardevol om met een kritische blik te kijken naar de huidige pool van projectmanagers. Creëer je met de huidige pool voldoende ‘lijm’ tussen de afdelingen? En snapt iedereen wat die high-level strategie betekent voor het prioriteren van werkpakketten? Dit zijn vandaag de dag cruciale factoren voor leiders om van strategievorming tot strategie-uitvoer te komen.
Met het doorvoeren van modern projectmanagement geef je als organisatie antwoord op de veranderende behoefte aan sturing van projecten.
Wil je eens met ons sparren over modern projectmanagement? Stuur dan een mailtje naar laurens@adapt.nl en wij komen graag vrijblijvend langs voor een kennismaking